Percie de Oorworm
Bijnaam: de Oorknijper
Rang van de Dermaptera
Lid van de Oorworm familie
Wetenschappelijke naam: Forficula aurcularia
Wie ben ik?
Ik ben een oorworm. Een mafkees heeft me de bijnaam oorknijper gegeven omdat de aanhangsels op het einde van mijn onderlijf lijken op de tangen die vroeger werden gebruikt om gaatjes in de oren te maken. Deze tangen zijn in werkelijkheid mijn defentie wapen tegen kleine predators. Maar ze kunnen de menselijke huid niet echt doorboren.
De vrouwelijke oorwormen zijn zeer attentvolle mama’s. Ze laten hun eitjes niet achter zoals het lieveheersbeestje of de vlinder. In tegenstelling tot de meeste insecten, graaft het vrouwtje een holletje waarin ze voor haar eitjes en de larven zorgt. Ze maakt ze schoon en draagt er zorg voor.
Om volwassen te worden moet de larve vier stadia. Ze behaalt haar volwassen grote pas na 40 tot 50 dagen. Bij de oorworm lijken de kleintjes op de volwassenen maar ze zijn kleiner, lichter van kleur, en vooral, ze hebben geen vleugels.
In de winter overwinter ik in holletjes aan de voet van een boom. Ik word rond de maand april wakker en ga op zoek naar een liefje. Ik kan tot drie keer na elkaar eitjes leggen. Naar gelang de condities van het klimaat, duurt het 10 dagen tot 3 maanden voor de eitjes rijp zijn. Zo gebeurt het dat de eerste eileg (die ook de belangrijkste is) een incubatie heeft van verschillende maanden (van november tot januari), de volgende is korter, en vindt plaats in maart-april, en de laatste tijdens de zomer.
Je ziet mij niet vaak tijdens de dag want ik vind zonlicht niet leuk. Ik zit meestal in spleetjes in de grond, onder de schors van dood hout, in de holte van een bloem of tussen hun blaadjes. Ik kom bij voorkeur uit mijn verstopplaats bij valavond om op zoek te gaan naar voedsel. Ik hou van luizen, mijten, rupsen maar ik kan me ook beperken tot een vegatarische maaltijd.
Portraits de famille
De woning
Vul een BeeWelcome module met dode bladeren, droog gras of hout in ontbinding. Sluit ze af met een nest- of vlinderdeurtje. Zet de module op de gelijkvloers van je hotel. Je kan je BeeWelcome voet op dezelfde manier vullen. De oorwormen zullen het waarderen.
De kost
Oorwormen voeden zich met luizen, mijten en kleine rupsen en ander ongedierte. Ze stellen ook zeer rijpe of bijna rotte planten op prijs.