Leon de hommel

Leon de hommel

Rang van de Hymenoptera

Lid van de Bijenfamilie

Wetenschappelijke naam: Bombus terrestris

Superkrachten in de tuin :

  • vliegt in alle tijden, ook in de regen
  • super bestuiver
  • perforeert de bloemblaadjes voor de nectar oogst

Wie ben ik?

5°C? Het regent? Ik ben niet bang. Ik kan vliegen want ik kan mijn eigen warmte aanmaken.

Omdat ik een kleine tong heb kan ik geen nectar oogsten in te diepe bloemen, daarom heb ik een superkracht ontwikkeld: ik neem een kortere weg en ik maak kleine gaatjes onderaan de bloemblaadjes. Voor mij die lekkere nectar!

Het is niet eenvoudig om proper te eten met al die haartjes. Elke keer ik in een bloem duik op zoek naar nectar, krijg ik slaag van de meeldraden die me bedolven onder het stuifmeel. Zo bezaai ik stuifmeel van de ene bloem naar de andere: jullie mensen noemen dat pollinisatie. Het is juist daarom dat jullie ons nodig hebben.

Ik ben van nature uit een kalm insect, dus ik zoek geen ruzie. Maar als je me vangt en in je hand houdt, of als je me stoort in mijn nest, dan kan ik me verdedigen door mijn angel uit te steken om te pikken. Ik vind dit niet leuk, weet dat wel! Je moet me gewoon met rust laten.

Hommels overwinteren niet. Op het einde van het seizoen, wordt een nieuwe koningin geboren, samen met mannetjes die haar bevruchten voor ze sterven. Alleen de koninging zal overwinteren onder de grond, en in de lente start ze een nieuwe kolonie op.

Opgelet, als je in de lente een hele dikke hommel tegenkomt, dan is dat een toekomstige koningin die op zoek is naar de juiste plek om haar nieuwe kolonie te instaleren. Doe ze zeker geen pijn! Ze is helemaal alleen wanneer ze haar plek uitkiest voor haar kolonie en ze haar eerste eitjes legt. Ze moet dus voor de larven zorgen door ze stuifmeel en nectar te brengen om ze te voeden. Maar van zodra de eerste arbeidsters volwassen zijn, nemen zij die rol over en moet de koningin zich alleen nog maar bezig houden met eitjes leggen.

Portraits de famille

De woning

De woning

Stro, gedroogde takjes of houtsnippers, waar we wat gebruikt strooisel van knaagdieren (muisjes, hamster, konijn), aan kunnen toevoegen: de urinegeur trekt de hommelkoninging aan. Dit kan je plaatsen in een module dicht bij de grond.

De kost

Veel bestuivers hebben de neiging om verschillende bloemsoorten te bezoeken. Maar sommige soorten hommels houden het op één soort plant of plantenfamilie. Deze loyauteit bevordert de bestuiving van geïsolleerde planten. Het is wel zelden een complete loyauteit. De hommels zullen één enkele soort plant bezoeken tijdens één vlucht of gedurende enkele uren, maar zelden gedurende verschillende dagen.

Als we jong zijn, zullen we eerder gemakkelijke, platte bloemen met een brede bloemkrans bezoeken. Deze bloemen hebben een grotere kransoppervlakte en zijn relatief stabiel, wat eenvoudiger is, want onze vlieg- en landtechniek zijn nog niet perfect. Jammer genoeg, is het vaak file want deze bloemen zijn natuurlijk gemakkelijk te bereiken.

Dus, met onze leeftijd een ervaring, verbeteren we onze techniek om de meeldraden spreiden en om op moeilijkere bloemen te kunnen landen. Het stuifmeel en de nectar zijn daar moeilijker te bereiken, dus zijn we er vaak alleen met de bijen om te komen eten.

De kost
HommelBloemenfamilieNaam van de bloemBloemperiode
BeginnerAsteraceaePaardenbloemMaart tot Oktober
GoudsbloemApril tot November
Klein hoefbladMaart tot April
ApiaceaEngelwortelJuli tot September
Wilde WortelJuni tot Oktober
Wilde PeterselieJuni tot September
Gewone BerenklauwJuni tot Oktober
ExpertFabaceaeRolklaverMei tot September
WikkeMei tot September
KlaverApril tot September
Robinia – Valse AcaciaMei tot Juni
LamiaceaeWitte LamierApril tot Juni
TijmJuli tot Oktober
OriganoJuli tot Oktober
SalieMei tot Juli
BoraginaceaeSmeerwortelMei tot September
ScrofulariaceaeKoningskaarsJuni tot September
Vingerhoedskruid (toxisch voor de mens)Juni tot Juli
VlasbekjeJuni tot Oktober

Bestel je BeeWelcome hotel

Je kan je hotel bestellen via onze website.

Hotel bestellen