De geschilderde dame Françoise

Distel Vanesse

De geschilderde dame Françoise

Rang van de Lepidoptera

Lid van de Nymphalidae familie

Wetenschappelijke naam: Vanessa cardui

Superkrachten in de tuin :

  • Migratie
  • Maakt de wereld mooier
  • Scout

Wie ben ik?

Ik hou van reizen. Je moest eens weten hoeveel moeite ik heb moeten doen om hier te geraken. Als je me in je tuin ziet, dan kom ik vanuit Afrika, waar ik ben geboren tijdens het droge seizoen. Ik heb zelfs vrienden op het amerikaanse continent die van Mexico tot in Canada vliegen. En wanneer het bij jou terug koud wordt, dan keren mijn kindjes terug naar het zuiden.

Ik kan tijdens mijn reizen meer dan 7500 km overbruggen. Meestal reis ik enkel met 4 of 5 vrienden op een gemiddelde hoogte van 525m. Op die hoogte kan jij mij niet zien, maar in jouw tuin kan je mij herkennen aan mijn geelbruine/oranje vleugels met witte en zwarte stippen. Weet wel dat veel vlienders niet migreren en de winter doorbrengen onder de vorm van eitje, rups, pop of soms zelf onder hun volwassene vorm.

Van zodra ik terug ben van mijn lange reis, breng ik de bloemen een bezoekje en ga ik op zoek naar mijn geliefde om een familie te stichten. Onze kinderen zullen onder een gunstig klimaat kunnen opgroeien. Ze zouden niet kunnen overleven tijdens het regenseizoen in Africa. Wanneer mijn rupsen vlienders zijn geworden, zullen ze terug naar het zuiden keren om de zon op te zoeken tijdens de winter. En dan begint de cyclus weer van voren af aan.

Ik leg mijn eitjes één per één op de bovenkant van de bladeren van de planten die ik leuk vind. Meestal een netel, een distel, een artichaut of een hoefblad. Na enkele dagen wordt een groene of paarse rups geboren met zwarte lijnen en gele stekels.

Mijn baby’s zijn echte scouts. Om zich te beschermen van predators, maken ze een tent van bladeren rondom zichzelf door ze aan elkaar vast te maken met zijde. Wanneer ze groot genoeg zijn, hangt de rups zich ergens aan vast, zoals een tak bijvoorbeeld, en vorm een hoekige pop met gouden schijn en kleine stekels op zijn rug. De volwassene vlinder komt dan na 7 tot 17 dagen naar buiten.

Eigenlijk hebben mijn rupsen maar 6 echte pootjes. Deze zijn geacticuleerd en bevinden zich onder de borstkas, juist achter mijn kop. De andere poten zijn eigenlijk valse, vliezige poten die het mogelijk maken om me aan de planten vast te houden. Deze ‘valse’ poten verdwijnen wanneer de rups zich omvormt tot vlinder.

Mijn neefjes en ik zijn in gevaar. Ongeveer de helft van de vlinders zouden over de laatste 20 jaar verdwenen zijn. Nochtans, we zijn zeer nuttig en darenboven maken we de wereld mooier. Je moet ons helpen!

Portraits de famille

De woning

De woning

Vul een BeeWelcome module met stro of krantenpapier. Maak de module toe met een deurtje, ideaal een vlinderdeur. De geschilderde dame en andere vlinders hebben zo een opvang om de winter door te brengen.

De kost

Mijn rupsen houden vooral van distels, netels, vederdistel, slangenkruid, en hoefblad. Ik hou van mijn kant ook van kaardebol, distels, duizendguldenkruid, lavendel, thym, origano. Ik hou van nog andere bloemen, belangrijk is om voorang te geven aan inheemse soorten en over het hele seizoen gespreide bloeiperiodes.

De kost

Bestel je BeeWelcome hotel

Je kan je hotel bestellen via onze website.

Hotel bestellen