Christine de gaasvlieg

De juffer met de gouden ogen, de bladluizen leeuw

Christine de gaasvlieg

Rang van de Neuroptera (Netvleugelingen)

Lid van de Chrysopidae

Wetenschappelijke naam: Chrysoperia carnea

Superkrachten in de tuin :

  • seizoensgebonden camouflage
  • bladluizen leeuw
  • camouflage van de eitjes

Wie ben ik?

Gouden ogen, twee lange, fijne antennes en een slank lijf… Ik heb verschillende schoonheidswedstrijden gewonnen onder de insecten. Zoals de vijverjuffer heb ik vier mooie vliezige vleugels maar ik ben de enigste met zo een mooie gouden ogen.

Soms groen, soms bruin… ik beheers de camouflage techniek volledig. Om me te verbergen in mijn omgeving, pas ik mijn kleur aan het seizoen aan. In de zomer ben ik groen want dan ik woon in bossen en tuinen. In de winter ben ik bruin want dan verblijf ik liever in schuren, tuinhuisjes of zolders om te overwinteren.

Mijn ontwaking hangt af van de stijging van de temperaturen wanneer de mooie dagen er aan komen. Dan kom ik, uitgehongerd, uit mijn schuilplaats om op zoek te gaan naar mijn maaltijd: de nectar en stuifmeel van de eerste bloemen.

Wanneer mijn buikje vol is, heb ik genoeg energie om 1500 tot 2000 eitjes te leggen. Ik leg ze op bladeren vlak bij een bladluizenkolonie. Mijn techniek is apart: ik leg mijn onderlijf op het blad, leg er een druppel vloeistof op. Daarna trek ik mijn onderlijf langzaam omhoog om de druppel uit te rekken tot een stijf twijgje van 7 tot 15mm waarop ik mijn eitje leg. Ik herhaal deze operatie een twintigtal keer tot alle eitjes gelegd zijn. Deze camouflage techniek laat me toe om mijn predators om de tuin te leiden. Ze denken dat ze te doen hebben met een schimmel en niet met eitjes.

Acht dagen nadat de eitjes gelegd zijn, komen er kleine larven uit. Ze zijn citroengeel met twee rode lijnen. Ze kruipen snel naar de dichtbijzijnde bladluizenkolonie. Mijn baby’s zijn uitgerust met twee sterke kaken. Ze zijn zeer gulzig. Ze vangen de bladluizen één per één, spuiten vergif in, alvorens ze op te eten. Een enkele slokkop verrobert gemiddeld 500 bladluizen nog voor hij zijn definitieve grote heeft bereikt. Het is daarom dat we de bijnaam ‘bladluizen leeuw’ meekregen. Als er geen bladluizen zijn, vinden mijn baby’s hun voedsel tussen schildluizen, rupsen, larven en rode spinnen. Na 3 dagen feesten, zetten mijn slokkopjes zich vast en weven een pop van witte zijde om hun metamorfose te ondergaan. Drie weken later komen ze uit hun pop en zijn ze even mooi als hun mama.

Portraits de famille

De woning

De woning

Vul de BeeWelcome module met stro of krantenpapier en zet hem in de hoogte. Doe de module toe met een deurtje, bij voorkeur een vlinderdeur. De gaasvliegen zullen er komen overwinteren of zich schuilen bij slecht weer. Voor een optimaal succes, moet je de module naar het zuiden richten om hem te beschermen van het slechte weer en te zorgen voor een maximum zonlicht. Dit type module kan ook dienen voor vlinders. De twee insecten zijn geen concurrent van elkaar.

De kost

De volwassenen voeden zich met honingdauw en stuifmeel. De larven eten eitjes, larven en volwassen ongedierte (schildluis, bladluis, chenille en rode spinnen bijvoorbeeld).Hier enkele voorbeelden van bloemen die de gaasluis verkiezen:

 

BloemenfamilieNaam van de bloemBloemperiode
AsteraceaePaardenbloemMaart tot Oktober
MargerietMei tot Augustus
CosmosJuli tot November
ApiaceaeEngelwortelJuli tot September
KervelJuni tot Augustus
LamiaceaeWitte LamierApril tot Juni
ThymJuli tot Oktober
OriganoJuli tot Oktober
SalieMei tot Juli
FabaceaeLupineApril tot September
PrimulaceaeSleutelbloemMaart tot April
MalvaceaeKaasjeskruidApril tot Juli

De kost

Bestel je BeeWelcome hotel

Je kan je hotel bestellen via onze website.

Hotel bestellen